- 1-1/2 чаена чаша брашно
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сол
- 2 яйца
- 1/2 чаена чаша масло(113гр.) масло
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжица ванилия
- кората на 1 лимон + 2 супени лъжици пресен лимонов сок
- 1/2 чаена чаша кисело мляко
Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете в чашките на тавата хартиените формички .
Смесете заедно брашното, бакпулвера и солта.
С електрически миксер на средно-висока скорост разбийте масло, и захар, докато придобият блед и пухкав вид.
Добавете яйцата, едно по едно, разбивайте , докато всяко от тях се обедини в сместа. Прибавете ванилия.
Добавете брашнената смес на три части, редуващи се с две допълнения на киселото мляко и лимоновият сок .
Разделете тестото равномерно между чашките като запълвате ¾ от тях.
Печете, около 25 минути или окато куполчета станат отгоре златисти Извадете и преместете върху решетка за да се охладят.
за лимоновият крем – Curd::
- 125 мл. пресен лимонов сок
- 100гр. масло
- 1 яйце
- 3 жълтъка
- 1/2 чаена чаша захар
Загрейте лимоновият сок и маслото в малка тенджера- касерола, и оставете да къкри, докато маслото се разтопи. Отдръпнете от огъня и добавете захарта, яйцето и жълтъците и разбъркайте, намалете огъне и продължете да готвите на много слаб огън за да не се пресекат жълтъците, като разбърквате непрекъснато, докато сместа стане гъста и лъскава. Изсипете в купичка и оставете да се охлади на стайна температура , покрийте отгоре с найлоново фолио и приберете в хладилника за да стегне.
ето тук също съм описала начина на правене на Лимон Curd
за глазурата:
- 3 белтъка
- 1/2 чаена чаша пудра захар
Разбийте белтъците и постепенно добавете захарта на части докато сместа стане твърда. Поставете в поша за шприцоване.
Изрежете малка дупка върху куполчета на всяко кексче и запълнете със 2 супени лъжици от лимоновия крем. Шприцовайте отгоре със белтъчната глазура и запечете на грила на фурната за 60-90 сек. Или до златисто.
Прекрасни са! Направих ги едно към едно с рецептата и станаха удивителни!
За колко броя мъфини долу-горе е рецептата? 🙂
рецептата е за около 10- 12 броя, зависи как ще се разпредели сместа в чашките и големината на чашките
И при мен се получиха невероятни 🙂
Благодаря Латинка за рецептите които споделяш!!!
А крема течен ли трябва да е или гъст (и колко гъст)???
По принцип крема не трябва да е много течен, , но не трябва и да е гъст като конфитюр. :-), средна гъстора като да се намаже на филия:-)
Благодаря ти latinka направих ги и станаха просто невероятни.
Браво за рецептата!
Точна и страхотен вкус!