Lemon Meringue Кексчета

 

  • 1-1/2 чаена чаша брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 2 яйца
  • 1/2 чаена чаша масло(113гр.) масло
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • кората на 1 лимон + 2 супени лъжици пресен лимонов сок
  • 1/2 чаена чаша кисело мляко

 

 

Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете в чашките на тавата хартиените формички .

Смесете заедно  брашното, бакпулвера и солта.
С електрически миксер на средно-висока скорост разбийте  масло, и захар, докато придобият  блед и пухкав вид.

 Добавете яйцата, едно по едно, разбивайте , докато всяко от тях се обедини в сместа. Прибавете  ванилия.

Добавете брашнената  смес на   три части, редуващи се с две допълнения на киселото мляко  и лимоновият сок .
Разделете тестото равномерно между чашките като запълвате ¾ от тях.  

Печете, около 25 минути или окато куполчета станат отгоре златисти Извадете и преместете върху решетка за да се охладят.

 

за лимоновият  крем – Curd::

  • 125 мл. пресен лимонов сок
  • 100гр. масло
  • 1 яйце
  • 3 жълтъка
  • 1/2 чаена чаша захар

  

Загрейте  лимоновият  сок и маслото в малка тенджера- касерола,  и оставете да къкри, докато маслото се разтопи. Отдръпнете от огъня и добавете  захарта, яйцето и жълтъците и разбъркайте, намалете огъне и продължете да готвите на много слаб огън за да не се пресекат жълтъците,  като разбърквате   непрекъснато, докато сместа стане гъста и лъскава. Изсипете в купичка и оставете да се охлади на стайна температура , покрийте отгоре с найлоново фолио и приберете в хладилника за да стегне.

  ето тук  също съм описала начина на правене на Лимон Curd 

 

за глазурата:

  • 3 белтъка
  • 1/2 чаена чаша  пудра захар

Разбийте белтъците и постепенно добавете захарта  на части докато сместа стане твърда. Поставете в поша за шприцоване.  

Изрежете малка дупка върху куполчета на всяко кексче и запълнете със 2 супени лъжици от лимоновия крем. Шприцовайте отгоре със белтъчната глазура и запечете на грила на фурната за 60-90 сек. Или до златисто.

8 мнения за “Lemon Meringue Кексчета

  1. рецептата е за около 10- 12 броя, зависи как ще се разпредели сместа в чашките и големината на чашките

  2. И при мен се получиха невероятни 🙂

    Благодаря Латинка за рецептите които споделяш!!!

  3. По принцип крема не трябва да е много течен, , но не трябва и да е гъст като конфитюр. :-), средна гъстора като да се намаже на филия:-)

Вашият отговор на Мартин Отказ