Малко инфо…..

12Мъфинът е вид малко кексче, което може да е сладко или солено, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Името „мъфин“ идва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се използва за хляб. Те  са популярни  като сутрешна или следобедна закуска. За да са вкусни трябва да са меки и леки. Тестото от което се правят увеличава обема си почти двойно при печенето. При американските мъфини е  характерно използването на набухватели от типа на бакпулвер и сода.

За приготвяне на мъфините се използват специални тавички с формички, като борят на формичките в тавата може да варира, както и техните размери. Ако тавата е с незалепващо покритие или силиконови това прави изваждането на готовите кексчета много лесно. Могат да се използват и хартиени кошнички, като с тях почистването на тавата става по-лесно, а и по този начин мъфини се предпазват от изсъхване.

 Не трябва да се прекалява с разбъркването на сместа за мъфините – дори да има бучици брашно плуващи в тестото, те ще се разтворят по време на печенето. Ако се прекали с бъркането, кексчетата стават по-плътни и глетави.

 Формичките не трябва да се пълнят до горе, защото  тестото набухва и затова се пълнят между 1/2 и 2/3 от формичката. Ако готовите мъфини не набухват достатъчно това може да значи, температурата на печене не е била достатъчно висока.

Мъфините са бързи и лесни за приготвяне, разнообразието от рецепти е голямо .

cup11cup21cup31

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s