Ябълкови кексчета като ябълков пай

SONY DSC SONY DSC

  • 3 чаени чаши  брашно
  • 1 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша  кафява захар
  • 2 чаени лъжици  бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица  сода
  • 1чаена лъжица сол
  • 2чаени лъжици канела
  • 3 яйца
  • 1 чаена чаша олио
  • 1/2 чаена чаша заквасена сметана
  • 2 чаени лъжици  ванилия
  • 2 чаени чаши настъргани ябълки

Загрейте фурната на 180 градуса намаслете или застелете с хартиени чашки,  чашките на тавата.
В средно голяма купа смесете сухите съставки : брашното ,  захарта , кафявата захар , бакпулвера , содата , солта и канелата.
В голяма купа смесете яйцата, олиото, сметаната и ванилията.
Постепенно добавете сухите съставки към мокрите съставки разбъркайте само докато комбинирате.
Прибавете настърганите   ябълки.
Запълнете 2/3 от чашките с тестото.
Печете за 18-20 минути или докато клечка за зъби поставена в центъра не  излиезе  чиста .
Изватете и охладете за 5 мин. преди да извадите на решетката за окончателно охлаждане.

24 бр.

SONY DSC
За ябълковият пай (пълнежа):

  • 3 големи ябълки, ситно нарязан
  • 1 -2 супени лъжици  масло
  • 2 супени лъжици  кафява захар
  • 1 чаена лъжица лимонов сок
  • 1/4 чаена лъжица  канела

Поставете нарязаните ябълки , маслото, кафявата захар , лимоновият сок и канелата в малък   тиган и варете на умерен огън за около 8-10 минути, докато ябълките омекнат . Разбърквайте  от време на време .
Оставете   сместа да се охлади.
Издълбаите кексчетата и запълнете със сместа от ябълки.

източник: адаптирана от thecakeblog.com

SONY DSC

За глазурата :

  • 2 пакета по 113гр.  масло , със стайна температура
  •  около 800 -900гр. пудра захар
  • 3-4 супени лъжици прясно мляко или сладкарска сметана
  • 1 чаена лъжица  ванилия
  • канела на вкус

SONY DSC

Обединете маслото и пудрата захар, като постепенно добавяте захарта до желаната гъстота за глазурата, прибавете и няколко лъжици прясно мляко или сладкарска сметана.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

About these ads

4 thoughts on “Ябълкови кексчета като ябълков пай

  1. Бях взела решение да не пробвам рецепти, под които няма поне 5 различни положителни коментара от хора, които са ги приготвили. Не знам защо се подведох, може би заради хубавите снимки. Съжалявам, но грешките са за урок. Дано публикувате коментара ми, за да няма и други подведени. Първо – в самата рецепта ми се струва, че брашното е твърде много. Абсолютно е невъзможно да се разбъркат съставките с друго, освен с лъжица. Няма достатъчно течност за толкова брашно. Както и да е, разбърках с лъжица, опекоха се и станаха вкусни. Второ – за пълнежа – твърде малко е, освен ако ябълките не са наистина много големи. Или може би е пропуснато да се отбележи, че се обърква с извадените от мъфините трохи. Може би така щеше да стане достатъчно и като количество, и няма да се чудите какво да правите с голямото количество извадени трохи. Трето – глазурата – масления крем е тотален провал. Ако решите да се пробвате потърсете си една свястна рецепта за маслен крем в интернет, а не се лъжете че е толкова просто – маслото, захарта, прясно мляко и готово. Съжалявам, че не си разбих сладкарска сметана с миксера и не ползвах нея. Иначе комбинацията е свежа, просто ме е яд, че се публикуват рецепти без да са пробвани и са неточни.

  2. Защо не ми пускате коментарите, три дни чакат одобрение? Ако бяха – всичко е супер, браво, много вкусно, щяха веднага да се появят, нали?

  3. Първо Ради извинявам се за закъснението за публикуването на коментара, просто отсъствах от дома си.
    Второ – ябълките за 24 бр. не можеш да използваш малки.( ще го уточня в рецептата)
    Трето – Винаги когато се смесят съставките сухи с моки ( още повече че в сместа има и настъргани ябълки което придава още мокрота на тестото) е по добре да се разбъркат с шпатула ( чукни върху думата шпатула и ще ти отведе към публикация с разяснение за смесването на сухите и течните съставки, даже тестото на места да има брашнени бучки НЕ трябва да се прекалява с разбъркването на сместа – дори да има бучици брашно плуващи в тестото, те ще се разтворят по време на печенето. Ако се прекали с бъркането, кексчетата стават по-плътни и глетави.) или дървена лъжица само докато се комбинират съставките.Може да използваш миксер при мокрите съставки или когато в рецептата е уточнено изрично да се използва миксер при смесването на съставките – т.е сухи и мокри. При смесването на съставките сухи и мокри се използва шпатула или дървена лъжица, това не е тесто за КЕКС – има разлика. Тестото за мъфините съдържа двойно по-малко мазнини и захар(също и по-малко яйца, в тестото има още ядки и плодове) , пропорционално, отколкото тестото за кекса в една стандартна рецепта, макар че количествата варират. Примерно две супени лъжици захар и 1/8 чаша мазнина на 1 ч. чаша брашно , докато типичната рецепта за кекс ще съдържа или ще се доближава до количества като 4 супени лъжици захар и 1/ 4 чаша мазнина на 1 ч. чаша брашно. Т.Е. НОРМАЛНО Е тестото да е по-гъсто.
    Рецептата преди да я публикувам съм я изпробвала и снимките са си мой.
    Не публикувам НЕ сполучливи рецепти, все пак пробвам и посочвам и източника на рецептата.
    А за глазурата не знам какво се е объркало при тебе. ако е била много рядка прибавяш пудра захар ( тя се прибавя постепенно към маслото на части в зависимост от гъстотата която искаш) ако стане много гъста просто сложи малко мляко или сметана. Лесно е. Е ако си объркала всички съставки заедно не очаквай да се получи глазурата.Основния принцип който ползвам при правенето на глазурата е 100гр. масло със стайна температура със 200 гр. пудра захар.
    Имала съм проблем с глазурата но това беше от маслото не беше хубаво. Използвай качествени масла.
    Поне това ми показва практиката ми в правенето на глазури.

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s